Pálinka er et ungarsk brennevin laget av 100% frukt og en Palinka skal aldri holde mindre enn 37,5% alkohol.

De vanligste frukter i en pálinka er pærer, plommer, fersken, epler, kirsebær og jordbær, men du kan praktisk talt lage pálinka med alle typer frukt. Drikken har eksistert i flere hundre år, tuftet på gamle tradisjoner i Ungarn, og fortsatt svært populær både blant unge og eldre.

Faktisk ble det i 2008 innført en lov som ofte er referert til som “pálinka loven”, som regulerer iht EU hvordan en palinka skal tilverkes og hva som skal til for at man rent lovmessig kan kalle snapsen en Palinka.

En alkoholholdig drikke kan kalles pálinka dersom:

- den er gjæret utelukkende fra frukt (unntatt konsentrater og tørket frukt) dyrket i Ungarn og er for fri forkunstige ingredienser
- dyrkes, destillert og tappet i Ungarn,
- ikke holder høyere alkoholprosent enn 86% og er tappet med til minst 37,5% .

Mens pálinka er tradisjonelt laget av en mos av moden frukt.Tørket frukt er ekskludert fra mos-blandingenog kan kun brukes i aldringsprosessen


Balaton regionen har flere boutique produsenter av dette brennevinet og mange som har vingård og frukthager drar dit for brenne ut rester til nydelig
snaps som nytes som en digestif - som et alternativ til importert og dyrere brandy og cognacs.

På de fleste vingårdsbesøkene som vi gjør i Balaton tilbyr man Palinka smaking som en avsluttning, men pass på - dette er sterke saker…!

GALLERI - UTVALGTE BILDER AV Pálinka!

Karta